Moreel redeneren en deliquente gedragingen van mensen met het syndroom van Korsakov (2024)

Abstract

Het syndroom van Korsakov is een neuropsychiatrische stoornis die veroorzaakt wordt door thiaminetekort, veelal als gevolg van langdurig alcoholmisbruik. De afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor het sociaalcognitief functioneren van mensen met het syndroom van Korsakov. Globaal blijkt de sociale cognitie ernstig verminderd te zijn bij deze doelgroep. In dit nieuwe onderzoek werd gekeken naar het morele redeneren door mensen met het syndroom van Korsakov in relatie tot delinquente gedragingen voorafgaand aan het ontstaan van Korsakov. Bij alledaagse morele dilemma’s is de achterliggende redenering van een lager niveau van morele ontwikkeling. Dit blijkt specifiek het geval wanneer dilemma’s betrekking hebben op het eigen gedrag, in tegenstelling tot gedrag van een (fictieve) ander.
Premorbide delinquente gedragingen lijken gerelateerd aan het beredeneren van huidige morele keuzes. Verminderd moreel functioneren zorgt voor een groter risico op het overtreden van geldende regels, wetten en afspraken.

Original languageDutch
Pages (from-to)188-199
Number of pages12
JournalTijdschrift voor Neuropsychologie
Volume18
Issue number3
Publication statusPublished - 23 Nov 2023

Cite this

  • APA
  • Author
  • BIBTEX
  • Harvard
  • Standard
  • RIS
  • Vancouver

Vlot, Nairobi ; Postma, Albert ; Oudman, Erik. / Moreel redeneren en deliquente gedragingen van mensen met het syndroom van Korsakov. In: Tijdschrift voor Neuropsychologie. 2023 ; Vol. 18, No. 3. pp. 188-199.

@article{5029993788334b138b179b9919656ac7,

title = "Moreel redeneren en deliquente gedragingen van mensen met het syndroom van Korsakov",

abstract = "Het syndroom van Korsakov is een neuropsychiatrische stoornis die veroorzaakt wordt door thiaminetekort, veelal als gevolg van langdurig alcoholmisbruik. De afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor het sociaalcognitief functioneren van mensen met het syndroom van Korsakov. Globaal blijkt de sociale cognitie ernstig verminderd te zijn bij deze doelgroep. In dit nieuwe onderzoek werd gekeken naar het morele redeneren door mensen met het syndroom van Korsakov in relatie tot delinquente gedragingen voorafgaand aan het ontstaan van Korsakov. Bij alledaagse morele dilemma{\textquoteright}s is de achterliggende redenering van een lager niveau van morele ontwikkeling. Dit blijkt specifiek het geval wanneer dilemma{\textquoteright}s betrekking hebben op het eigen gedrag, in tegenstelling tot gedrag van een (fictieve) ander. Premorbide delinquente gedragingen lijken gerelateerd aan het beredeneren van huidige morele keuzes. Verminderd moreel functioneren zorgt voor een groter risico op het overtreden van geldende regels, wetten en afspraken. ",

author = "Nairobi Vlot and Albert Postma and Erik Oudman",

year = "2023",

month = nov,

day = "23",

language = "Dutch",

volume = "18",

pages = "188--199",

journal = "Tijdschrift voor Neuropsychologie",

issn = "1871-1391",

number = "3",

}

Vlot, N, Postma, A 2023, 'Moreel redeneren en deliquente gedragingen van mensen met het syndroom van Korsakov', Tijdschrift voor Neuropsychologie, vol. 18, no. 3, pp. 188-199. <https://www.tvnp.nl/scripts/shared/artikel_pdf.php?id=NP-18-3-2>

Moreel redeneren en deliquente gedragingen van mensen met het syndroom van Korsakov. / Vlot, Nairobi; Postma, Albert; Oudman, Erik.
In: Tijdschrift voor Neuropsychologie, Vol. 18, No. 3, 23.11.2023, p. 188-199.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Moreel redeneren en deliquente gedragingen van mensen met het syndroom van Korsakov

AU - Vlot, Nairobi

AU - Postma, Albert

AU - Oudman, Erik

PY - 2023/11/23

Y1 - 2023/11/23

N2 - Het syndroom van Korsakov is een neuropsychiatrische stoornis die veroorzaakt wordt door thiaminetekort, veelal als gevolg van langdurig alcoholmisbruik. De afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor het sociaalcognitief functioneren van mensen met het syndroom van Korsakov. Globaal blijkt de sociale cognitie ernstig verminderd te zijn bij deze doelgroep. In dit nieuwe onderzoek werd gekeken naar het morele redeneren door mensen met het syndroom van Korsakov in relatie tot delinquente gedragingen voorafgaand aan het ontstaan van Korsakov. Bij alledaagse morele dilemma’s is de achterliggende redenering van een lager niveau van morele ontwikkeling. Dit blijkt specifiek het geval wanneer dilemma’s betrekking hebben op het eigen gedrag, in tegenstelling tot gedrag van een (fictieve) ander. Premorbide delinquente gedragingen lijken gerelateerd aan het beredeneren van huidige morele keuzes. Verminderd moreel functioneren zorgt voor een groter risico op het overtreden van geldende regels, wetten en afspraken.

AB - Het syndroom van Korsakov is een neuropsychiatrische stoornis die veroorzaakt wordt door thiaminetekort, veelal als gevolg van langdurig alcoholmisbruik. De afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor het sociaalcognitief functioneren van mensen met het syndroom van Korsakov. Globaal blijkt de sociale cognitie ernstig verminderd te zijn bij deze doelgroep. In dit nieuwe onderzoek werd gekeken naar het morele redeneren door mensen met het syndroom van Korsakov in relatie tot delinquente gedragingen voorafgaand aan het ontstaan van Korsakov. Bij alledaagse morele dilemma’s is de achterliggende redenering van een lager niveau van morele ontwikkeling. Dit blijkt specifiek het geval wanneer dilemma’s betrekking hebben op het eigen gedrag, in tegenstelling tot gedrag van een (fictieve) ander. Premorbide delinquente gedragingen lijken gerelateerd aan het beredeneren van huidige morele keuzes. Verminderd moreel functioneren zorgt voor een groter risico op het overtreden van geldende regels, wetten en afspraken.

M3 - Article

SN - 1871-1391

VL - 18

SP - 188

EP - 199

JO - Tijdschrift voor Neuropsychologie

JF - Tijdschrift voor Neuropsychologie

IS - 3

ER -

Vlot N, Postma A, Oudman E. Moreel redeneren en deliquente gedragingen van mensen met het syndroom van Korsakov. Tijdschrift voor Neuropsychologie. 2023 Nov 23;18(3):188-199.

Moreel redeneren en deliquente gedragingen van mensen met het syndroom van Korsakov (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 6376

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.